@
Stroom Den Haag

The Congo Tribunal

Where politics fail, only art can help

The Congo Tribunal onderzoekt de oorzaken en achtergronden van een burgeroorlog die al meer dan 20 jaar een gebied zo groot als West-Europa tot een levende hel maakt. Aangewakkerd door de Rwandese genocide in 1994, heeft de Congolese oorlog, ook gekend als de Derde Wereldoorlog, al meer dan zes miljoen levens geëist. Waarnemers zien in deze strijd niet alleen een gevecht over de politieke dominantie in Centraal Afrika maar ook een van de meest beslissende economische gevechten om een aandeel te verwerven in het tijdperk van de globale wereldmarkt. De redenen voor het aanhouden van deze oorlog zijn niet langer gebaseerd op etnische verschillen maar op de jacht op ruwe materialen die essentieel zijn voor onze 21e eeuwse technologie. Zal de toekomst van de globale gemeenschap hier beslist worden?

Voor The Congo Tribunal verzamelde Milo Rau slachtoffers, daders, getuigen en analisten van de Congolese oorlog voor een unieke burgerlijke rechtbank in Oost-Congo. Voor de eerste keer in de geschiedenis van deze oorlog werden drie exemplarische gevallen besproken die een inkijk bieden in een van de grootste en meest bloederige economische oorlogen in de geschiedenis van de mens.

De installatie, gecreëerd voor Artefact in co-productie met Stroom Den Haag, bestaat uit o.a. 26 uur aan opnames van de rechtbankzittingen in Bukavu en Berlijn, een webgame en VR-installatie die het publiek een specifieke case, besproken in het tribunaal, op een andere manier laat ervaren, een onderzoeksruimte met het webarchief en een selectie leesmateriaal, en een korte documentaire over de impact van de film in Congo.